Mijn Verhaal

De nachtelijke shows

Ze was net zeven maanden. Gewapend met mijn matras én een goed plan installeerde ik mij naast haar ledikant. Het ledikant waarin zij – zo had ik besloten – de hele nacht zou slapen. Dat klinkt niet alleen standvastig, zo voelde ik het ook. Na alle eerdere pogingen zou deze aanpak slagen. Ingelezen en voorbereid maakte ik haar gereed om naar bed te gaan: in bad, pyjama aan, boekje lezen, een laatste liedje en fingers crossed.

 

Mijn dochter Pippa

Met de komst van Pippa kwam voor ons een grote droom uit. We waren dolgelukkig en namen de slapeloze nachten voor lief. Maar na zeven maanden was slapen nog steeds een grote uitdaging. Zowel overdag als ’s nachts huilde ze veel en sliep ze weinig. Voeden, wiegen, wandelen, dragen en tussen ons in slapen: het hielp haar niet. Ik liep inmiddels op mijn tandvlees. De nachtelijke shows? Ik kon en wilde het niet meer.

 

Slapen zonder huilen

Op de bewuste avond lag Pippa in haar bed en ik op het matras ernaast. Het doel? Dat ze zelf zou gaan slapen met een minimum aan tranen. Ik had er veel over gelezen en geloofde in deze vriendelijke methode. Pippa daarentegen was nog niet overtuigd. Ik zag de twijfel in haar ogen: “Wat gebeurt er? Zal ik mijn act opvoeren? Mijn hele trukendoos opentrekken?” Ze deed een aantal pogingen en mopperde wat. Dan troostte ik haar met mijn arm tussen de spijlen van het bed door. Maar ineens – na anderhalf uur – zocht ze een lekker plekje en…deed ze haar ogen dicht.

 

Tranen van blijdschap

Mijn ogen daarentegen waren wagenwijd open en vulden zich met tranen. Tranen van blijdschap en opluchting, van spanning en extreme vermoeidheid. Die nacht werd ze nog een aantal keer wakker. Net als de nachten daarop, maar elke keer iets minder vaak. En steeds vaker besloot ze om zelf weer verder te slapen. In totaal had Pippa tien nachten nodig om te leren zelfstandig in slaap te vallen én door te slapen.

“De nachtelijke shows? Ik kon én wilde het niet meer."
Kinderslaapcoach

Open zijn over slaapproblemen

Open zijn over de slaapproblemen bij je kindje, is soms best lastig. Familie en vrienden kunnen het al snel wegwuiven als ‘iets wat er nu eenmaal bij hoort’. Maar wanneer jouw kindje ’s nachts veel wakker is en de slaap niet vat, kan dat veel onrust geven in het hele gezin. Misschien zorgt het gebrek aan energie er wel voor dat je overdag minder lekker functioneert. En geeft het je een onzeker gevoel, omdat je je afvraagt of je het wel goed doet, waarom jouw kindje zich niet fijn voelt en of het ergens last van heeft.

 

Gecertificeerd kinderslaapcoach

Slapen is iets natuurlijks, maar gaat niet altijd vanzelf als ze zo klein zijn. Gelukkig is het met wat oefening op gang te helpen. Slapen kun je leren. Na mijn opleiding aan het Amerikaanse Institute of Pediatric Sleep and Parenting heb ik daar als gecertificeerd kinderslaapcoach al veel gezinnen mee geholpen.

 

Mijn visie op leren slapen

Ik geloof in de no tears / responsive methode. Oftewel: de vriendelijke manier waarbij een kind leert slapen zonder overstuur te raken. Natuurlijk mag het wennen aan de nieuwe situatie, mag het mopperen omdat het anders gaat, maar altijd op een vertrouwde en veilige manier. Daarbij vind ik het belangrijk dat we ons niet enkel richten op het kortetermijneffect, maar vooral kijken naar de toekomst. Tenslotte wil je dat jouw kindje ook op langere termijn voldoende slaapuren blijft maken. 

 

Slaapshow kinderslaapcoaching

Met Slaapshow leer jij zelf jouw baby, peuter of kleuter lekker te slapen. Op de achtergrond ben ik er om jou daarbij te helpen. Het kan zijn dat een paar kleine veranderingen al genoeg zijn voor een groots slaapresultaat. Soms heeft het een slaapcoachingstraject nodig. Maar uiteindelijk slaapt 95% van de kinderen door na mijn coaching.

Wil jij weer uitgerust wakker worden? Opstaan met genoeg energie voor je gezin, werk en sociale leven? En je weer helemaal jezelf voelen?

“Slapen gaat niet altijd vanzelf, maar is wél te leren”